Slik blir barn smartere

Tidligere publisert i Nettavisen:
https://www.nettavisen.no/norsk-debatt/lesing-gjor-barna-smartere/o/5-95-573929

I juni gikk startskuddet for Sommerles. Bibliotekenes lesekampanje for barneskoleelever i sommerferien.Lesekonkurransen for skolebarn er satt i gang nettopp for å stimulere til leseglede. I en tid hvor lesing lett blir skjøvet unna til fordel for underholdning gjennom skjerm, er kampanjen viktigere enn noen gang.

Lesing, spesielt fiksjon, stimulerer våre sosiale evner. Gjennom historiene utvikler barna empati, refleksjon og dypere innsikt om samfunnet og etiske dilemmaer. I tillegg øker lesing forståelsen for verden og evnen til å tenke utenfor boksen. Lesing demper depresjon, stress og angst, øker barns evne til å løse sosiale utfordringer, skaper utholdenhet og kreativitet. Ferdigheter som er høyt verdsatt i arbeidslivet og samfunnet generelt.
I en rapport fra Universitetet i Toronto (april 2013) fant forskere ut at når vi leser fiksjon trener vi våre kognitive muskler, altså de musklene som gjør oss smartere. Gjennom bokreisen reflekterer leseren gjennom synsvinklene til karakterene og deres personlige reiser, problemløsning og dilemmaer. Forskjellige historier øker kapasiteten til å beholde et åpent sinn mens informasjon prosesseres. Bøkene tvinger leseren til å gå saktere da det krever at ulik informasjon og synsvinkler forståes underveis i historien. Hos fremtidens ledere, skapere og oppfinnere vil evnen til å ta komplekse valg og vurderinger være under press, og her har bøkene bokstavelig talt en nøkkelrolle.
Å kunne lese godt er rett og slett avgjørende for vår livskvalitet. Jobben er ikke gjort idet barna er ferdig med avkoding og leseopplæring i barneskolen. For å bli gode på å lese trenger barn og unge litteratur som de selv velger. For undertegnede var fantasy inngangsporten til litteraturens verden. Å lese Narnia, Roald Dahl og den største av alle, Harry Potter, fikk meg og barn og unge til å lese bøkene i filler. Dette skaper leseglede og inspirasjon. Fantasy og eventyr er barns inngangsport til litteratur.

Lesing er med på å skape kreative, smarte og robuste mennesker. I fremtiden vil vi ha mennesker med gode evner til å analysere, vurdere og ta smarte valg.Vi har lenge visst at gjennom både høytlesing og stille lesing frigjøres store mengder gunstige hormoner som oksitocin, noe som gjør oss både lykkeligere, sterkere psykisk og skaper overskudd. I tillegg fant forskere ved Universitetet i Yale i 2016 ut at folk som leser lever lenger. Så hva venter du på? Skap leseglede for deg og barnet ditt!

Sommerles kampanjen varer fra 1. juni til 31. august.Og den virker. 7-åringen min er kjempemotivert til å oppnå nye levels og premier hos vårt lokale bibliotek. Hun lager lesehyttermed tepper over stoler og bordhvor stabler av bibliotekbøker plasseres inn i putehyller. Lommelykter dingler fra taket mens sommerregnet trommer mot vinduene.
Som både mamma og forfatter fryder jeg meg over engasjementet og spenningen historiene skaper enten de liker bøkene, eller ikke.
5 tips for å skape leseglede:
• Finn bøker som passer til ditt barns modenhet
• La barnet få velge mellom flere bøker med temaer som interesserer hen
• Les sammen
• Skap spenning rundt lesestunden som f.eks. å lage en “lesehytte”,
• Lag Harry Potters smørterøl, SVKsagurkelurer eller noe annet gøy som passer til lesestunden
Ikke mist engasjer barna i bibliotekenes Sommerles.
God lesesommer!
Birgitte Wærstad – sykepleier, forfatter og firebarnsmamma